Man vill hitta effektivare läkemedelsbehandlingar för urologiska cancerformer och bedöma patientens respons på nya lovande läkemedel. Bedömningen av prognosen för urologiska cancerformer och behandlingen av dem utvecklas endast genom grundläggande och klinisk forskning.
Under de senaste åren har man fått betydande tilläggsinformation om uppkomsten av cancer vid kartläggningen av arvsmassan, dvs. genomet, hos mänskliga god- och elakartade celler. Vår strävan är att förbättra diagnostiken och behandlingen av cancer med hjälp av de nya forskningsmetoder som används, så att allt fler patienter kan få en effektivare och mindre skadlig, individuellt skräddarsydd precisionsbehandling.
Till studien rekryteras också patienter som inte har cancer.
Syftet med denna studie är att tillämpa sådana nya metoder för diagnostik och behandling av cancer som redan används rutinmässigt i forskningen. Av de patienter som gett sitt samtycke insamlas i tillämpliga delar bl.a. urin-, blod- och vävnadsprov i sjukdomens olika skeden utan att den normala diagnostiken äventyras
På de insamlade proverna görs nedan beskrivna undersökningar för att närmare fastställa den eventuella cancerns karaktär. Proverna och deras uppgifter sparas och till dem fogas uppgifter ur patientjournaler och andra register. Målet är att utveckla nya metoder för diagnostik och behandling av urologiska cancerformer och för bedömning av sjukdomsprognosen samt att förbättra prognosen för patienter med dessa sjukdomar.
Samtycke till studien ombeds inom HUCS specialupptagningsområde (HUS, Södra Karelens, Kymmenedalens och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt) av patienter som misstänks ha eller har konstaterats ha urologisk cancer och som remitteras för fortsatta undersökningar eller behandlingar eller som redan behandlas eller uppföljs. Till studien rekryteras också patienter som inte har cancer. Till studien rekryteras också patienter som inte har cancer.
Av de patienter som gett sitt samtycke samlas i tillämpliga delar några av följande in i diagnosskedet, i samband med eventuella behandlingar och/eller under uppföljningen av cancern:
Den totala mängden blodprover är högst 100 ml blod (venblodprov) per provtagning. Som vävnadsprover insamlas till exempel vävnad som avlägsnats vid canceroperation eller tagning av provbitar utan att primärdiagnostiken äventyras.
Nedan finns exempel på de viktigaste forskningsmetoderna:
Av proverna strävar man alltså efter att inom ramen för de tillgängliga resurserna och med alla tillgängliga tekniker utreda om det i er cancer finns någon förändring som skulle främja diagnostikutvecklingen, prognostiseringen av cancerns beteende och/eller som kunde påverkas med behandling.
Utifrån resultaten av sekvenseringen och bestämningen av läkemedelskänslighet kan man till exempel göra nödvändiga ytterligare bestämningar från blod- och/eller urinproverna, om det till exempel finns ett mätbart spårämne (s.k. markör) för den ändrade signalrutten i fråga.
Insamlingen av prover sker vid HUS enheter och hanteringen till en form som är användbar för forskningen sker i HUS laboratorier eller sjukhus samt i Helsingfors universitets lokaler.
Proverna förvaras vid HUS och/eller Helsingfors universitet (HU) i en modern och funktionssäker provförvaringsenhet.
Provförvaringen görs av utbildad personal. De molekyldiagnostiska studierna av proverna utförs vid HUS eller HU, i samarbete med andra forskningsgrupper eller av företag som erbjuder analys som köpt tjänst.
Denna studie genomförs av HUS (Urologiska kliniken) och Helsingfors universitet och de fungerar också tillsammans som personuppgiftsansvariga för de personuppgifter som behandlas i studien. Studien genomförs i de ovan nämnda organisationers lokaler.
Forskningsgruppen ansvarar för finansieringen av studien. Studien finansieras av bl.a. HUS (Statens forskningsfinansiering, VTR), Jane och Aatos Erkkos Stiftelse, Finlands Akademi och Cancerorganisationerna.
Till forskningscentret betalas ingen separat ersättning för genomförandet av undersökningen. Ingen separat ersättning utbetalas till forskningsläkaren och övrig personal för genomförandet av studien.
Ansvarig person för studien: professor Antti Rannikko
Forskningssjukskötare: Minna Malmstedt, minna.malmstedt@hus.fi
Enhet/klinik: HUS Urologiska klinik och HU Forskningsprogram för systemisk onkologi (Oncosys)
Helsinki Urological Cancer Research Group centers around the clinical and academic work done at the HUS Helsinki University Hospital and Helsinki University. Department of urology is the largest in Finland with an catchment area of ca. 1.5M inhabitants and 25 staff members. Our center is a tertiary referral center for centralized surgery (e.g. Cystectomy, prostatectomy, urethraplasty, RPLND) but at the same time also responsible for the primary diagnostics, treatments and follow-up of all urological cancers in greater Helsinki area.